Furnizor de Servicii si Echipamente Medicale

Informatii Clienti: +40 21 222 6774

In conditiile lipsei resuselor financiare necesare pentru construirea unor spitale noi, la standarde europene, reabilitarea si modernizarea spitalelor existente reprezinta o solutie mult mai viabila pentru aducerea spitalelor la nivelul celorlalte tari din Europa si pentru a asigura indeplinirea principalelor standarde in domeniul sanatatii. Deoarece spitalele au deja o activitate curenta sustinuta, care nu poate fi intrerupta, un proiect de acest gen ofera oportunitatea de a fi realizat in etape (pe diverse sectoare), astfel incat activitatea curenta specifica sa fie redusa, dar sa poata continua. Solutia presupune integrarea lucrarilor de constructii, in vederea asigurarii fluxurilor si a spatiilor functionale, cu lucrari de amenajare a spatiilor medicale si dotarea cu aparatura specifica si gaze medicale necesare.

Modernizare si Reabilitare Spitalelor cu Aparatura Medicala

Spitalul de Oftalmologie Europe Eye 2011

Integrarea pe care v-o propunem este necesara deoarece lucrarile de reabilitare si modernizare nu pot fi delimitate fizic in lucrari de constructii, lucrari de amenajare camere curate, lucrari de ventilatie sau lucrari de gaze medicale. Mai mult decat atat, unele echipamente care fac obiectul dotarilor este necesar a fi integrate pe timpul lucrarilor in diferite faze. Fazele acestor lucrari se intrepatrund si, daca nu sunt gandite de la inceput ca un sistem, se consuma resurse financiare suplimentare si, mai ales, mult timp. Astfel, proiectarea acestor lucrari de modernizare si reabilitare ca un sistem unitar poate aduce economii importante atat finaciare cat si de timp dar, mai ales, poate evita incompatibilitatea functionala a unor sisteme.

Reabilitarea unei Sali de Operatie

Spre exemplu, daca se face reabilitarea unei sali de operatie este de preferat ca lampa de operatie sa fie deja montata in tavan atunci cand se monteaza tavanul suflant. Acelasi lucru este valabil si pentru consolele chirurgului si anestezistului. Daca aceste echipamente se monteaza dupa lucrarile de constructii, tavanul fals va trebui dat jos si adaptat tavanul suflant cu lampa de operatie si consolele din tavan. De asemenea se vor sparge peretii pentru montarea panourilor de comanda ale lampii, pentru gazele medicale sau pentru sistemul de ventilatie. Unele echipamente din blocul operator pot avea dimensiuni atipice si necesita demontarea unor usi sau glasvanduri. Multe piese de mobilier medical trebuie proiectate imediat dupa compartimentare, pe dimensiunile disponibile, pentru a putea utiliza eficient tot spatiul existent. Dupa instalarea acestora vor fi necesare lucrari de constructii pentru reparatii, ceea ce presupune costuri suplimentare si prelungirea perioadelor de executie.

Spitalul Euroclinc Bucuresti

Acestea sunt doar cateva exemple care arata ca proiectarea acestei lucrari de modernizare si reabilitare ca un sistem unitar poate aduce economii importante atat finaciare cat si de timp, dar mai ales poate evita incompatibilitatea unor sisteme (din punct de vedere functional).

Initierea unor proiecte care integreaza atat lucrarile de constructii, gaze medicale, ventilatie, pereti de camera curata, cat si dotare cu aparatura medicala pentru salile de operatii, sectiile ATI si departamentele de sterilizare ofera posibilitatea unor firme mari, specializate sa realizeze aceste proiecte in timp foarte scurt si fara costuri suplimentare, deoarece au fost gandite de la inceput ca un sistem. Echipamentele sunt livrate in diverse etape ale proiectului, fiind predictibile astfel atat costurile cat si termene de executie, iar calitatea lucrarilor executate este asigurata.

Reabilitare si Modernizare Spital – Aparatura Medicala 

Amenajare Bloc Operator si Ati Sistem de VentilatieInstalatia de fluide medicale

bloc operator

Blocul operator si Departamentul ATI sunt, prin definitie, spatii curate in care se incearca limitarea si controlul contaminarii cu germeni patogeni. In proiectarea trebuie sa se tina cont de: aerul contaminat cu impuritati (principalul inamic), circuitele functionale si dotarea minima obligatorie.

Solutia propusa de Medicare Technics consta in construirea salilor de operatie si a saloanelor ATI in interiorul spatiilor existente, din materiale specifice camerelor curate, conform standardelor europene (ISO 14644-4). Peretii specifici sunt formati dintr-o structura metalica de sustinere, panouri de izolare si pereti despartitori (panouri) placati cu Corian, HPL sau PVC, de diferite culori. Toate suprafetele vor fi lise (pereti, usi, geamuri, plafoane, etc) si vor îndeplini cerinta obligatorie de non-emisie, non-retentie.

Sistemul se completeaza cu tavane casetate, metalice, ermetice, care au integrate casete luminoase, inclusiv cu posibilitatea alimentarii cu acumulatori in caz de urgenta. Casetele luminoase vor fi concepute astfel incat sa permita accesarea de deasupra sau direct din interiorul camerei curate. Rostuirea (sigilarea) panourilor se va face cu silicon neutru, care se va aplica dupa montarea panourilor. Asamblarea intre panouri si tavanele false casetate vor fi cu profile rotunjite fixate pe profile angulate.

Pe placa existenta din beton armat dispers a salilor de operatie se va turna sapa speciala (autocinetica) pentru nivelare. Pardoseala salilor de operatie va fi acoperita cu covor PVC omogen, cu particularitati ale suprafetei special conceputa pentru folosirea în camere curate si care sa prezinte proprietati antistatice/conductive, antibacteriene si antiacide. Pentru asigurarea posibilitatii de dezinfectie, pardoseala se ridica pe panourile de camera curata, cu scafa rotunjita, iar covorul se sigileaza cu peretii de camera curata.

Trecerile intre camerele curate vor fi realizate prin usi de camere curate, cu deschidere in stanga sau in dreapta, in functie de cerinte, iar dimensionarea acestora trebuie sa tina cont de activitatea specifica si fluxurile din cadrul blocului operator. Usile vor fi prevazute cu luminatoare si ferestre interioare asigurate prin vitraje speciale, etanse.

Gradul de curatenie al salilor de operatie si al salilor adiacente se va asigura prin utilizarea materialelor si mobilierului cu rezistenta foarte mare la atacuri bacteriene si la dezinfectari repetate, prin utilizarea accesoriilor incastrate “la suprafata” sau a imbinarilor rotunjite intre pereti si tavane, podele antistatice, prin etanseitatea spatiilor si asigurarea unei circulatii de aer corecte in sala de operatie prin intruducerea aerului laminar (unidirectionat), evacuat prin “efectul de piston” pe la colturile salilor.

ventilatie bloc operator

Pentru realizarea ventilatiei blocului operator se va respecta principiul cascadei de presiuni si a trecerilor intre camerele curate, numai intre clase de curatenie consecutive. Un minim de 15 Pa trebuie asigurat pentru fiecare salt de la o clasa la alta (de la o incapere la alta). Presiunile diferentiale vor fi reglate prin intermediul registrelor de reglaj pozitionate pe conductele de refulare si aspiratie (canale de transport a aerului tratat).

Aerul necesar salilor de operatie va fi asigurat cu ajutorul unor centrale de tratare a aerului in constructie igienica (HVAC- Hygienic Ventilation Air Conditioning), respectand standardele DIN1946, EN1886 si care trebuie sa asigure atat independenta in functionare, cat si reducerea riscului de contaminare. Spatiile adiacente salilor de operatie vor fi deservite de o alta centrala proprie. Centralele de tratare a aerului vor fi dotate cu baterii de racire si incalzire si vor alimenta spatiile destinate cu aerul tratat prin intermediul canalelor de transport in constructie igienica (tubulaturilor) din sistemul de ventilatie. Pentru centrala care alimenteaza salile de operatii, aerul proaspat vor fi in proportie de 100%.

Centralele trebuie sa asigure pretratarea aerului care este transportat la unitatile filtrante si apoi la grilele de introducere a aerului montate in tavanul fals al blocului operator. Centralele vor fi complet automate, cu unitati de racire (chiller/condensator) externe si minim 2 trepte de filtrare. Centralele vor fi amplasate in exteriorul cladirii, intr-un spatiu a carui amenajare revine ofertantului.

Bateriile de incalzire vor fi electrice. Bateriile de racire vor fi alimentate cu apa racita preparata de chillere, agregate compacte pentru racirea apei. Sistemul va fi proiectat si realizat pentru a obtine in sala de operatii si in spatiile adiacente presiunea stabilita, clasa de curatenie stabilita, nivelul de zgomot stabilit, temperatura stabilita.

Aerul pretratat in centralele de tratare a aerului va fi transportat in salile de operatie la tavanele suflante cu flux laminar si la grilele de introducere a aerului in salile adiacente prin canalele de transport (tubulatura), protejate la interior si exterior cu folie de aluminiu, iar imbinarile sa fie etansate cu silicon. Toate tronsoanele, inainte de montajul final, vor fi dezinfectate cu solutii adecvate. Canalele de aer si gurile de aerisire vor fi realizate din materiale compatibile cu camerele curate si sa fie cu acoperire/tratament antibacterial, cel putin pe fata ce conduce aerul.

Sistemul de ventilatie trebuie sa contina guri de introducere/refulare a aerului, guri de evacuare/aspiratie a aerului, montate etans pentru a nu permite patrunderea aerului fals in sala de operatie, dispozitive de reglare a debitului de aer si alte elemente specifice. Tubulatura pentru introducerea de aer se va monta în tavanul fals;

Tavanul suflant cu flux laminar /difuzant: va fi cu flux laminar vertical, asigurand o curgere laminara a aerului deasupra mesei de operatie ( cu turbulente scazute ). El trebuie sa realizeze o perdea de aer ce protejeaza campul operator si asigura confortul termic al medicilor si pacientului in zona respectiva. Tavanul suflant vor fi confectionat din otel inoxidabil, rezistent la coroziune si este usor de dezinfectat. De asemena, el vor fi echipat in interiorul lui cu filtre HEPA H13, perfect etansate de carcasa, si presostate. Acestea vor asigura si suprapresiunea necesara in salile de operatii (in cazul in care usa se deschide, aerul contaminat nu va patrunde in sala).

Instalatie de fluide medicale

Instalatia de distributie a fluidelor medicale va contine traseele de distributie si echipamentele ce contin terminalele de fluide medicale.

Trasee de fluide medicale. Pentru traseele de fluide medicale se va folosi teva si fitinguri de cupru medical, in conformitate cu cerintele actelor normative in vigoare. Traseele de distributie vor fi realizate din tevi de cupru cu diametre diverse. Conexiunile din cadrul retelei vor fi realizate prin brazare, conform procedurilor din EN 13134, de catre persoane autorizate, conform EN 13133. Se va folosi aliaj pe baza de argint fara continut de cadmiu. Toti robineti din retea vor fi cu sfera, degresati si impachetati astfel incat sa fie protejati de contaminarea cu materiale ce ar putea intra in reactii cu fluidele medicale.

Tablouri de reductoare. Instalatia va fi conceputa ca o schema cu doua stagii de presiune. Reducerea la presiunea de lucru se va face la fiecare punct principal de consum, pentru a se reduce probabilitatea unor caderi de presiune la consumatorii finali.

Tablourile de reductoare vor fi alimentate din magistrala principala si vor reduce presiunea gazului de la presiunea de distributie, la presiunea de lucru. Acestea vor fi dotate cu 2 reductoare pentru fiecare tip de gaz, pentru a asigura continuitatea alimentarii in cazul defectarii primului reductor. Reducerea de presiune se va face pentru urmatoarele gaze medicale: oxigen, aer comprimat respirabil, aer comprimat chirurgical, aer comprimat de 5 bar pentru actionarea prizelor de evacuare gaze medicale si protoxid de azot.

Tablourile de reductoare vor fi echipate cu puncte de alimentare de urgenta pentru fiecare tip de gaz medical si cu manometre care sa permita monitorizarea presiunii de intrare si a presiunii de la iesire din reductoare. Tablourile de reductoare vor fi echipate si cu o valva de vacuum cu manometru care sa permita monitorizarea acestei instalatii. Tablourile vor fi securizate impotriva accesului neautorizat.

Fiecare tablou de reductoare va fi conectat la un tablou de alarmare care va avertiza in caz de furnizare neconforma a gazelor medicale, presiune prea mare sau prea mica.

Tablouri de control monitorizare si alarmare. Separarea pe zone, conform ISO 7396, se va realiza prin tablouri de control, monitorizare si alarmare. Tabloul vor fi securizat impotriva accesului neautorizat.Tabloul de control va fi prevazut cu o valva cu sfera pentru fiecare tip de gaz. Aceasta valva va fii prevazuta cu manometru pentru monitorizarea presiunii fiecarui gaz. Unitatea de alarmare va fi conectata la panoul de control si monitorizare si va avertiza daca presiunea gazelor medicale ce trec prin valvele panoului de control este necorespunzatoare.

Rampe anestezie si postoperator. Rampele de distributie gaze medicale si elergie electrica se vor monta la capul posturilor de pregatire preoperatorie si in salonul postoperator. Rampele vor fi dotate cu terminale de oxigen, aer comprimat respirabil si vacuum. Rampa de pregatire preoperatorie va fi dotata in plus fata de rampa de la punctul postoperator, cu un terminal de protoxid de azot pentru intubarea pacientului si o priza de evacuare gaze anestezice pentru evacuarea gazelor rezultate.

Terminalele de gaz folosite vor fi in conformitate cu cerintele standardelor in vigoare. Fiecare rampa va fi dotata cu minim 8 prize electrice, 4 conectori echipotentiali, sisteme de iluminat direct si indirect. La fiecare rampa se va monta o sina standard pentru sustinerea echipamentelor medicale specifice salii de operatie.

Brate medicale din salile de operatii. In fiecare sala de operatie vor fi prevazute doua brate medicale pentru deservi postul chirurgical si postul de anestezie. Postul chirurgului va fi prevazut cu brat articulat care contine terminalele medicale. Articulatiile vor avea capacitatea de a se roti. Pendantul chirurgului va contine terminale de O2, terminale de Aer comprimat respirabil, terminale de Aer comprimat chirurgical, terminale de Vacuum . Fiecare instalatie de gaz medical va fi prevazuta cu un manometru care va arata presiunea la care este furnizat gazul.

Postul anestezistului va fi prevazut cu un brat care contine terminalele medicale, iar articulatiile vor avea capacitatea de a se roti. Pendantul anestezistului va contine terminale de O2, terminale de Aer comprimat respirabil, terminale de protoxid de azot, terminale Vacuum si terminale de evacuare gaze anestezice. Fiecare instalatie de gaz medical va fi prevazuta cu un manometru care va arata presiunea la care este furnizat gazul.

Ambele pendante vor fi echipate cu cate prize electrice si conectori echipotentiali cu o mufa de iesire DVI, priza de date cu fibra optica duplex, si priza de date RJ 45 duplex. Pe pendante vor fi montate rafturi ajustabile pentru depozitarea diverselor instrumente necesare in sala de operatie.

Conectarea bratelor la reteaua de distributie a fluidelor medicale va fi facuta prin intermediul unor robineti de separatie

Prizele de urgenta. In fiecare sala de operatie va fi prevazut un set suplimentar de prize pentru gazele medicale, care va fi utilizat in caz de avarie la unul dintre cele doua brate, pentru a asigura continuarea neintrerupta a actul medical pana la remedierea avariei.

Microstatie furnizare protoxid si/sau bioxid de carbon. Microstatiile vor fi amplasate in cadrul blocului operator intr-un spatiu special amenajat de unde se la face legatura la magistrala de distributie a protoxidului. Microstatiile vor avea doua grupuri de cate 2 butelii, vor furniza o presiune de aproximativ 8.4 bar, vor fi prevazute cu valva de suprapresiune, permutare automata intre cele doua grupuri si vor fi conectate la o unitate de alarmare in caz de avarie.

DOTAREA SALILOR DE OPERATIE SI SALOANELE ATI

Salile de operatie si saloanele ATI vor fi dotate unitar, incercand a se obtine o dotare standard minima pentru intreaga gama de proceduri. Dotarea standard a salilor de operatie si a saloanelor ATI poate aduce o eficientizare a activitatii acestor departamente, in sensul planificarii unei game largi de interventii si posibilitatea de utiliza cu usurinta echipamentul din oricare sala a aceluiasi departament, fara o pregatire suplimentara a personalului utilizator.

Pentru echiparea noilor departamente pot fi utilizate echipamentele existe, aflate in dotarea acestora si care mai corespund cerintelor si standardelor actuale, sau, in functie de necesitati, pot fi achizitionate unele noi, de ultima generatie, produse de lideri mondiali in tehnologie medicala, cu toate accesoriile necesare incluse. Medicare Technics, specializata in proiecte medicale la cheie va poate acorda expertiza necesara pentru a defini necesitatile de dotare cu aparatura medicala, instrumentar chirurgical si mobilier.

DEPARTAMENTUL CENTRAL DE STERILIZARE

Departamentul central de sterilizare este departamentul din institutia sanitara care realizeaza functiile de decontaminare, pregatire truse, ambalare, sterilizare, stocare si eliberare/livrare materiale. Aceasta zona mai este cunoscuta si ca furnizor central, oglindind aspectul de serviciu-suport al ingrijirii pacientului/activitatii medicale. Acest departament trebuie compartimentat si organizat sa asigure fluxul “ murdar – curat – steril”, realizandu-se urmatoarele zone de lucru:

zona de decontaminare (spalare – dezinfectie): preluarea si sortarea bunurilor “ murdare” in functie de tipul procesarii (spalare manuala, spalare – dezinfectie automata, curatire cu ultrasunete )
zona de pregatire si impachetare: preluarea materialelor curatate/desinfectate, sortarea materialelor in functie de tipul sterilizarii: inalta temperatura (cu abur), sau joasa temperatura (etilen oxid sau peroxid de hidrogen), impachetarea materialelor pentru sterilizare.
zona sterila: depozitarea pe rafturi a materialelor sterile si predarea acestuia catre sectii.

Echipamentele moderne din statia de sterilizare au cicluri automate si asigura monitorizarea continua a parametrilor proceselor, permitand micsorarea timpilor de procesare si cresterea eficientei procesului de sterilizare.

Reabilitare Spital Oftalmologie

Aparate Medicale Oftalmologie

Aparate medicale la standarde europene

Euroclinic Hospital este primul spital privat general din Bucuresti, construit si dotat la standarde europene.

aparatura medicala

Mai mult

Dupa 17 ani de la inceperea lucrarilor, Spitalul Orasenesc Ineu a fost inaugurat oficial de ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli. Investitia de 70 de milioane de lei face ca noul spital sa arate mult mai bine decat Spitalul Judetean Arad. Aparatura este de ultima generatie si le da incredere celor 70.000 de locuitori din imprejurimile Ineului, care sunt deserviti de noua unitate medicala.

Aparatura medicala - Ineu

Mai mult

Copyright © 2015 MEDICARE TECHNICS. Toate drepturile rezervate
Back to Top